Black Friday Sverige 2024

Skriven 10-01-2024
Skriven av Sabina

När är Black Friday 2024?

Black Friday infaller den 29 november 2024. Cyber Week startar på måndagen efter Black Friday, alltså den 2. December. Cyber Monday infaller på måndagen efter Black Friday, alltså den 29 november.

Vad är Black Friday?

Black Friday (svart fredag) är en av Sveriges (och världens) absolut största shoppingdagar med mängder av rabatter och erbjudanden. Black Friday började i USA och spred sig sedan till Europa och Sverige. Black Friday infaller dagen efter Thanksgiving vilket innebär att alla amerikaner är lediga då det är en röd dag. Detta utgör ett ypperligt tillfälle att bunkra upp med julklappar till betydligt bättre priser och få ta del av de bästa Black Friday erbjudandena. Både butiker och webbshoppar har anammat detta och erbjuder mängder av rabatter, rabattkoder och erbjudanden. Varför heter det Black Friday? Begreppet “Black Friday” uppstod 1961 i Philadelphia då det uppstod ett enormt trafikkaos dagen efter Thanksgiving.

Vad är Cyber Monday? 

Cyber Monday är måndagen efter Black Friday och under den här dagen kan du hitta ytterligare rabatter hos webbshoppar. Det här året infaller Cyber Monday den 29. November 2024. Eftersom Black Friday från början endast gällde butiker (webbshoppar hakade på senare) var Cyber Monday speciellt tilldelad för webbshopparna. Om du vill shoppa för de allra lägsta priserna på Cyber Monday är det bara att spana in din favorit-webbshop. Idag är nästan alla webbshoppar delaktiga i Black Friday och Cyber Monday, och under 2024 antas detta fenomen att växa ytterligare.

Vad är Cyber Week?

Några webbshoppar startade redan måndagen före Black Friday med deras supererbjudanden. Samma vecka som Black Friday inträffar kallas därmed Cyber Week. Om du har tur kanske din favorit-webbshop redan har rabatter och erbjudanden under Cyber Week och du slipper folkmassorna under Black Friday. Under början av Cyber Week kan dock rabatterna vara lite lägre, men å andra sidan är du säkrad ditt köp.

 

10e6bc7ebd98affd032b104b875be7ab.png  

 

7 Tips för att hitta de bästa Black Friday-erbjudandena:

1. Gör en shoppinglista med de produkter som du absolut vill ha

Det kan vara smart att inte köpa någonting strax före Black Friday, utan att istället skriva ner det du vill ha på en shoppinglista så att du kan köpa det till ett bättre pris under Black Friday.

2. Prioritera din shoppinglista inför Black Friday

Då kan du, om du inte har råd eller tid, välja de produkterna du vill ha mest.

3. Skriv upp dig för att få nyhetsbrev

Det kan vara smart att skriva upp sig för att få nyhetsbrev från dina favorit-webbshoppar och på sidor som Saleduck.se som har en överblick över alla erbjudanden och rabatter. På så sätt kan du se exakt vilka rabatter du vill ta del av under Black Friday.

4. Spana in dina favoritbutiker & webbshoppar redan i början av Cyber Week

Cyber Week startar på måndagen före Black Friday, alltså 29 november 2024. Många webbshoppar börjar redan då med många bra rabatter och erbjudanden och varorna du vill ha är inte slutsålda ännu!

5. Kolla in hemsidor som Saleduck.se

Här kan du få en överblick över alla rabatter och erbjudanden under Black Friday och dessa är ofta online tidigare så att du hinner förbereda dig på vad du vill köpa på Black Friday.

6. Shoppa online!

Under Black Friday kan du även ta del av rabatter och erbjudanden online och inte bara i butiker. Webbshopparna har ofta extra online-rabatter där du kan hitta det du är ute efter mycket fortare. Webbshoppar har även mer erbjudanden och du behöver inte oroa dig över att storlekar eller färg är upptagna eller använda.

7. Dra nytta av early bird- eller last minute-rabatter

Många webbshoppar kommer även ha rabatter som endast fungerar om du är först eller sist för att locka kunder både på morgonen och kvällen.

 

Säker shopping under Black Friday 2024

Cyberkriminella tycker också om Black Friday och precis som du, letar de också efter de bästa rabatterna och erbjudandena för att se vad du handlar under Black Friday och Cyber Monday. Under den här perioden stiger inte bara försäljningssiffrorna, utan även antalet phishing-fall och falska hemsidor/webbshoppar. Antalet personer som känner till någon som utsatts för ett cyberbrott ökar för varje år. Se till att det inte händer dig och var uppmärksam när du shoppar online.

I Många fall används en så kallad “engine infiltration”. Det innebär att om du söker efter exempelvis “Bästa Black Friday Erbjudande” eller “Black Friday REA” används falska länkar för att omdirigera dig till en annan webbplats. Då kan du riskera att köpa fejk-produkter som ofta aldrig anländer eller bli utsatt för att det installerats en skadlig programvara (virus) på din enhet.  

Ett annat vanligt brott cyberkriminella utför är att skicka ut phishing-mail. Forskning har visat att många människor har svårt att urskilja ett phishing-mail från ett vanligt samt hur man ska hantera det. Detta är något som kostar mycket pengar för många människor varje år.

Även om människor alltmer börjar bli medvetna om riskerna att handla online så är hackers fortfarande aktiva på internet. De människor som inte vet vad man ska hålla utkik efter är fortfarande en riskgrupp som har chans att bli av med mycket pengar, istället för att spara in på alla rabatter och erbjudanden under Black Friday. Här är 3 tips för att undvika att bli utsatt för cyberkriminella:

 • Om erbjudandet verkar alldeles för bra för att vara sant är det förmodligen också det
 • Tänk igenom noga innan du klickar på något och var medveten om vad du klickar på
 • Se till att din säkerhetsprogramvara är uppdaterad

 

Tips för säker online shopping:

 • Se upp för fejk-länkar från hemsidor och webbshoppar. Skriv själv in webbadressen på din favorit-webbshop och klicka inte på länkar skickat till dig via mail som du är osäkra på.
 • Handla endast från hemsidor/webbshoppar som du normalt handlar från eller känner till. Cyberkriminella är väldigt duktiga på att simulera hemsidor och webbshoppar och det kan kosta dig mycket.
 • Hantera dina lösenord noggrant. Använda komplexa lösenord som är svåra att hacka. Använda både små och stora bokstäver, siffror och symboler.
 • Se till att din säkerhetsprogramvara är uppdaterad så att du är skyddad mot inkräktare och hackers. Cyberkriminella är mer händiga än man tror och kan därför besitta din personliga information.
 • Undvik att använda offentliga och delade datorer. Använd inte heller trådlösa nätverk på offentliga platser. Annars kan hackers enkelt komma åt din data.
 • Skapa ett specifikt konto som du kan göra alla dina köp genom under Black Friday och Cyber Monday. Se till att det finns så lite personlig information som möjligt i den mailadressen.
 • Kontrollera så att du alltid ser ”hänglås”-ikonen i webbläsaren när du besöker en webbplats. Den ska finnas i adressfältet längst till vänster innan “http://”. På så vis vet du att webbplatsen använder kryptering och är skyddad mot cyberkriminella.
 • Slutligen, se till att du kontrollerar din banköverföring/betalning. Är den dragna summan korrekt?

 

Black Friday Sverige 2024

Black Friday är känt för alla extrema rabatter och erbjudanden, och det skapar givetvis en stor massa människor som vill delta.  Under de senaste åren har Black Friday blivit alltmer större i Sverige, framförallt online. Även de fysiska butikerna har ökat sin omsättning under Black Friday och i vissa butiker tillsätts extra vakter och långa köer kan skapas utanför. Under Black Friday 2018 var det dock väldigt lungt inför öppningen av Sveriges största galleria "Mall of Scandinavia" - kolla själva:

 

 

Många svenskar tycker om att göra sina fynd online under Black Friday och än är de inte lika galna som människor i USA blir under Black Friday. Tack och lov såg det långt ifrån ut såhär:

 

 

Undvik enorma folkmassor och shoppa online istället!

Kommentarer

Var först med att lämna en kommentar!

Skriv en kommentar